Na kraju je ipak pobedio EGO

Održano je dvanaesto izdanje Beogradskog autorskog rok festivala BARF12 u sali Amerikana Doma omladine. Prvu nagradu festivala osvojio je bend Ego iz Niša.

Sad imamo čitavo tuce Beogradskog autorskog rok festivala! Isto toliko fenomenalnih bendova je sinoć i nastupilo na festivalu – 11 takmičarskih i jedan revijalni. Sjajni nastupi više nego odličnih bendova i fantastična publika koja je došla da pruži podršku svima koji su se našli na bini u Amerikani i koja je svakako najveći pobednik, dokaz da radimo nešto što vredi i da naša borba za rok kulturu ima smisla.

EGO – pobednici BARF12

Ove godine je dato više prostora takmičarskim bendovima…
Festival su otvorili pobednici festivala po glasovima publike iz 2019. godine (BARF9), bend Sorabi koji su nam još jedanput priredili pravi simfo-rok užitak. Veliki broj muzičara na bini su bez teškoće napunili Amerikanu zvukom, a čak pet dama su nas omađijale svojim glasovima.

Sledeći na binu izlaze Red Danger koji su od samog starta zapalili atmosferu u svakom smislu (pirotehnika je izazvala salvu oduševljenja među publikom). Vratili su nas u neko lepše doba glem roka, a posebno nas je ozarila i glasom i stasom mlada Tamara Paunović. 

Još jedna ekipa sjajnih muzičara okupljena oko Lazara Ciganovića aka DEMO. D uspela je da razigra sveprisutne. Fanki zvuk jednostavno nikoga nije ostavio ravnodušnim.

Već u narednim trenucima pojavila se potreba za doktorima u Amerikani, ali onim muzičkim. Iz Valjeva nam je došla jedna iskusna i prekaljena ekipa Musical Doctors predvođena zanosnom Janom Zdravković. Ovo je bilo još jedno podsećanje kako se to nekada radilo i verujemo da se dosta njih u publici “zarazilo” ovim zvukom… na sreću imamo ko će i da zaleči!

Iz Jagodine su nastupile Kulise, donoseći zavidno iskustvo i odličnu svirku.

Nešto južnije, iz Kuršumlije, na binu su se popeli dečaci i devojka iz grupe Nevreme. Pravi spoj divljeg i nežnog na svim poljima, rezak zvuk gitara i zapanjujući glas Dušana Vasiljevića Tesle, gromoglasan zvuk bas gitare i očaravajuća Marija Uzunovska koja je učinila da Amerikana zasvetli od bliceva… Publika je svakako rekla svoje kada je u pitanju njihov nastup!

NEVREME | BARF12

Sledeća se na binu popela ekipa koja se krije iza neobičnog imena Pera Brada Potomak. Rokenrol u pravom smislu te reči dobro je promrdala sve od poda do tavanice. Jak i veoma upečatljiv nastup…

PERA BRADA POTOMAK | BARF12

Kao i uvek na našem festivalu, volimo kada na bini vidimo mladost željnu dokazivanja i rešenosti da iskažu sebe i svoje mišljenje. Bend Пetra nam je doneo upravo to, odličan gitaroški zvuk, neobičnu zrelost vokala Petre Kojić i svirku koja je na momente podsetila na u Americi veoma popularan žanr kantri rok. Uz preko potrebno iskustvo verujemo da je pred ovim sastavom svetla budućnost. 

Na jednom od pređašnjih izdanja ostavio je odličan utisak sa nešto tvrđim zvukom benda Revolt, a ovog puta frontmen Miloš Đorđević nastupio je sa svojim novim projektom pod imenom Azur. Kako to obično dođe sa godinama, mogli smo da čujemo jednu zrelu svirku koja je još jedanput naterala publiku da zaplešu.

Grupa Nerv je imala veoma energičan nastup u skladu sa žestokim zvukom koji su podelili sa publikom.

EGO | BARF12

Poslednji u takmičarskom delu nastupio je bend Ego koji dolazi iz Niša. Već sa prvim taktovima svima je bilo jasno da se radi o bendu koji bi svuda u svetu punio stadione. Na momente podsećajući na Muse, a opet sa jednim jakim autorskim pečatom, nepodeljeno su ostavili dojam jednog sjajnog benda kojim možemo da se ponosimo što dolazi sa ovih prostora…

Dok je žiri većao i publika se izjašnjavalo o svojim favoritima, u revijalnom delu festivala zasvirao je sastav Stefan Nemanja, kojem je ovo bio prvi živi nastup. Pored Stefana (Kovačevića) i Nemanje (Savića), na bas gitari nastupio je Marko Jovanović koji je ranije sa Nemanjom svirao u Atlantidi, a za bubnjevima se našao mladi Petar Ružičić (pobednik BARF-a sa Vatrenim Prstenom aka Underforce) koji je i ovog puta oduševio sve svojim talentom. Nastup su krenuli pesmom Rođen sa slomljenim srcem od koje je sve počelo kad je u pitanju bend Stefan Nemanja (istoimeni album objavljen je ove godine za PGP RTS). Nastavljeno je sa nešto žešćim zvukom pesme Hodam po ivici, a Karavan 202 je podsetio većinu prisutne publike na jedan period koji je obeležio njihove živote. Nakon energičnih Bez izlaza i Ko sam ja, od publike su se pozdravili pesmom Poslednji ples koja je još jedanput osvetlila salu upaljačima i svetlima mobilnih telefona. Iako se iz sal čulo “Bis! Bis!”, vreme je došlo da se proglase pobednici…

Za sam kraj večeri – proglašenje pobednika!

Žiri | BARF12

Bend koji je dobio najviše glasova publike na dvanaestom BARF-u je Nevreme. Žiri u sastavu: Olga Kepčija (muzička urednica Radio Beograda 202), Filip Vlatković (Fipa, muzički urednik Rock radija, SAE institut) i Milan Kordulup (muzičar) doneo je odluku da drugu nagradu za najbolje izvođenje pripadne bendu Pera Brada Potomak, dok prva nagrada odlazi ponovo u Niš, ovog puta od strane benda EGO

Ceo tim URMUS-a je i ovog puta dao sve od sebe da festival protekne u najboljem redu. Zahvalni smo što i publika i bendovi prepoznaju naš trud. Vidimo se dogodine na trinaestom izdanju festivala! Pozivamo vas da pratite i podržavate sve festivale u Srbiji kao i svirke novih i mladih bendova: Podržite rokenrol!