RAMPA pobednici #BARF9

Sinoć je u Domu omladine Beograda završeno finale devetog izdanja Beogradskog autorskog rok festivala. Svi posetioci festivala imali su priliku da uživaju u fantastičnoj svirci takmičarskih i revijalnih bendova. Žiri nije imao nimalo lak zadatak da odabere pobednike, ali i ovog puta su bili na visini zadatka. Prvu nagradu festivala odneo je pančevački bend RAMPA (Radioaktivna melodija Pančeva), dok je drugu nagradu osvojio, kao i simpatije svih posetilaca i učesnika, mladi bend iz Valjeva – Vatreni prsten, u čijem sastavu sviraju Petar (13 godina), Danilo i Mihailo (14 godina). Nagradu publike osvojio je bend Sorabi iz Beograda. Specijalne nagrade prijatelja i partnera festivala, RnR Records, dodeljene su bendovima Hunting Soul (Beograd) i Ulje (Kruševac).

Završen #BARF9

RAMPA - pobednici BARF9

RAMPA – pobednici BARF9

Nakon par uvodnih reči voditeljke Ljiljane Zdravković pristupilo se odmah takmičarskom delu festivala koji su otvorili Glasovi iz unutrašnjosti, bend iz Novog Sada koji je sve razigrao svojim reggae-ska-funk zvukom.

 

VATRENI PRSTEN

Najmlađi učesnici festivala (ikada!), Vatreni prsten iz Valjeva, oduševili su publiku i ostale učesnike festivala svirkom koja sigurno prevazilazi njihove godine. Svi su se složili da je Petar Ružičić već sada vanserijski bubnjar koji je zasenio sve svojim talentom. Još jedan mlad bend po godinama nastupio je sledeći, ali je odmah svima bilo jasno kakvu zrelost u svojim pesmama i svirci nosi RAMPA.

Bend Loud je opravdao ulogu veterana svojim energičnim i upečatljivim nastupom, a odmah nakon smo imali priliku da čujemo i vidimo na delu nešto moderniji pristup muzici grupe Nataleé koja je harmonije svojih pesama slagala na bitove DJ-a. Usledio je još jedan sjajni ženski vokal, ali uz znatno čvršći pank-rok zvuk benda Mokri Asfalt.

Ove godine smo imali čak dvoje finalista koji nam dolaze iz Kruševca – bendovi Ulje i Treća smena. Žanrovski različiti, na najbolji način branili su boje svog grada. Hunting Souls je sve vratio u vreme rockabilly-ja i uspeo da razigra celu Amerikanu.

Poslednji takmičarski bend Sorabi priredio je pravu rok simfoniju. Najbrojniji bend finalne večeri broji 12 članova, od kojih čak 8 pripadnica lepšeg pola.

Usledio je nastup revijalnih bendova.

Slađana Milošević

Slađana Milošević

Prošlogodišnji pobednici BARF-a, Majdan, pokazali su kako treba da zvuči i izgleda pobednički bend, kao i Lagana sreda (pobednici Bunt Rok Festivala). 

Svojim prisustvom počastvovali su nas dve istinske rok legende sa ovih prostora – Aleksandra Slađana Milošević i Milić Vukašinović. Njima je predsednik Udruženja rok muzičara Srbije, Predrag Cvetković, uručio plakete u znak zahvalnosti na podršci rada udruženja koje je nedavno obeležilo desetogodišnjicu svog postojanja. IspredDoma omladine Beograda, partnera i prijatelja festivala, plaketu je primila Jelena Pavičević.

Dok je žiri vagao svoju odluku, muzički program festivala zatvorio je sjajni bend Rock, prošlogodišnji finalisti i dobitnici nagrade koju dodeljuju RnR Records.

Proglašenje pobednika

Odmah nakon pristupilo se proglašenju pobednika. Ispred RnR Records-a, Bane Lokner obrazložio je odluku o nagradama ove izdavačke kuće:

Još jednom kapa dole svim bendovima koji se bore za povratak autorstva, pravih idejnih, kreativnnih i muzičkih vrednosti. Teško je kada moraš da se odlučiš za jedan bend, ali je lakše kada znaš da bi sigurno opet i opet isto odlučio. Nema ovde BOLJI – LOŠIJI. Nije to trka na 100m. Ukoliko su svi muzički potkovanii uvežbani postoji samo drugačiji. E od te raznolikosti mi smo se opredelili i za nas nije bilo dileme – Hunting Souls. Mladost koja sve prave vrednosti prošlih vremena na izuzetan način nosi u budućnost i oko sebe kreira mlade ljude koji su upravo potrebna energija jedne nove slušalačke publike.

Drugu nagradu RnR Records dodelio je bendu Ulje, a mogućnost digitalnog izdanja dali su i “miljenicima” festivala – bendu Vatreni prsten.

Treću nagradu festivala po glasovima publike osvojio je Sorabi, ali su se oni velikodušno odrekli svoje nagrade u korist Vatrenog prstena, dajući primer pravih vrednosti ovog festivala – iskreno prijateljstvo i uzajamna podrška.

Žiri u sastavu Dušan Vesić, Vladan Vlajko Đurđević i Katarina Epštajn bio je jednoglasan u svojoj odluci da drugu nagradu festivala dodeli bendu koji predstavlja budućnost naše rok scene – grupi Vatreni prsten,  a da glavnu nagradu kući odnese pančevački bend RAMPA.

Puni pozitivnih utisaka sa nestrpljenjem očekujemo sledeću godinu i deseti jubilarni BARF.