10 godina URMUS-a

URMUS – prvih 10 GODINA

Udruženje rok muzičara Srbije proslavilo je deset godina od svog osnivanja. Proslavu su uveličali mnogobrojni prijatelji koji su se ovom prilikom okupili u klubu Udruženja. U znak zahvalnosti na podršci radu Udruženja dodeljene su plakete i zahvalnice. 

Udruženje rok muzičara Srbije osnovano je 2009. godine, kada je stanje na muzičkoj sceni bilo krajnje alarmantno. U medijima je postojalo samo nekoliko emisija afirmativnog tipa za domaći rok. Po beogradskim rok klubovima sviraju se uglavnom obrade uz vrlo malo nove autorske muzike. Zbog celokupne situacije Predrag Cvetković, Sergej Borisavljević i Ivica Penčić dolaze na ideju da osnuju Udruženje rok muzičara Srbije, a ubrzo nakon osnivanja im se priključuju Dejan Resanović, Aleksandar Karadžić – Arigo Saki i Nemanja Savić.

Na prvoj godišnjici Udruženja, koje tada broji oko 300 članova, podršku dobijamo od Aleksandre Slađane Milošević, Milića Vukašinovića, Inspektora Blaže, Dejana Pejovića (ex Vampiri i Familija) i drugih eminentnih muzičara.

URMUS je 2011. godine pokrenuo prvi Beogradski autorski rok festival – BARF kako bi na najbolji mogući način pomogao mladim autorima da se predstave što širem auditorijumu. Značaj ovog projekta prepoznali su SOKOJ i Dom omladine Beograda koji su pokrovitelji ovog festivala od samog početka, a
kasnije se pridružuju Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Organizacija PI i OFPS. Decembra ove godine održaće se 9. Beogradski autorski rok festival. Za sve ove godine na BARF se prijavilo više od 450 autorskih bendova od kojih je 82 nastupilo na finalnim večerima, a pobednici festivala po glasovima žirija i publike su novčano nagrađeni.

Osim BARF-a URMUS u svojim prostorijama organizuje veliki broj koncerata, festivala, TV emisija, muzičkih tribina i radionica, kao i promocija knjiga, slikarskih izložbi itd.
Posebno bi izdvojili:

  • Međunarodnu manifestaciju “100.000 muzičara za promene” koja se održava u 120 zemalja širom sveta zadnje subote u septembru, kada muzičari sviraju za globalne promene i bolju budućnost.
  • Projekat “Rok scena mladih bendova Vračara” pod pokroviteljstvom GO Vračar, na kojoj su se predstavili mladi bendovi sa naše opštine.
  • Udruženje je sa RTS-om i emisijom „Bunt“ Branke Glavonjić, organizovalo četiri tribine pod nazivom „Rok muzika u 21. veku“, koja je emitovana kao specijal „Bunt-a“.
  • Udruženje je zajedno sa Studiom B, a pod pokroviteljstvom grada Beograda oformilo „Novu scenu“, kulturnu rok emisiju u 24 epizode. U svakoj od njih predstavio se po jedan autorski rok end rol bend uz gostovanje poznatih rok muzičara i kritičara.
  • Za ovih 10 godina u prostorijama Udruženja održano je preko 300 koncerata mladih, autorskih što afirmisanih što neafirmisanih bendova.

Posebno smo ponosni što smo organizovali niz humanitarnih koncerata.
Navešćemo samo neke:

  • humanitarni rok koncert „Koncert za Lidiju“ u KST-u na kom su nastupili
    Generacija 5”, Neša Galija, Milić Vukašinović, Viktorija i mnogi drugi.
  • Koncert za Aciku“ u klubu „Danguba“.
  • pet humanitarnih koncerata u URMUS-u za pomoć postradalima u poplavama
    koje su 2014. godine pogodile Srbiju. Prikupljena sredstva u iznosu od preko
    100.000,00 dinara uplaćena su na račun Vlade Srbije, a vlasniku rok kluba
    Double Trouble” u Obrenovcu dodeljena je pomoć u iznosu od 35.000,00
    dinara.
  • koncert za Stefana i Vuka u klubu URMUS-a na kome su nastupali, između
    ostalih, Cane Partibrejkers i Nikola Čuturilo sa svojim bendom.
  • Ovogodišnji humanitarni koncert za nezbrinutu bolesnu decu pri manastiru Sv.
    Petka kod Paraćina.

Na današnji dan Udruženje broji 4.353 člana i verujemo da je za ovih 10 godina naš rad zapažen, a nadamo se da ćemo zajedno sa vama koji ste nam svih ovih godina pomagali, nastaviti da se borimo za ostvarenje naših ciljeva.