Dopis URMUS-a Vladi Republike Srbije

URMUS poslao dopis Vladi Republike Srbije

 

Predsednik Udruženja rok muzičara Srbije Predrag Cvetković poslao je dopis Vladi Republike Srbije adresiran na premijerku Anu Brnabić, kao i kabinetu ministarstva kulture i informisanja. U dopisu se postavlja pitanje statusa članova našeg udruženja povodom pružanja finansijske pomoći od strane države u doba pandemije izazvane Kovidom-19 i ukazivanje na probleme izazvane celokupnom situacijom.

Da li članovi URMUS-a spadaju u grupu muzičara koji mogu očekivati pomoć države?
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u izjavi datoj za RTS 18. marta najavio finansijsku pomoć muzičarima u vidu dva minimalca.
Udruženje broji preko 4500 članova, a za osnovni cilj ima afirmisanje, unapređenje položaja i prava muzičara.
U okviru svoje delatnosti URMUS je pokrenuo tradicionalni BARF – Beogradski autorski rok festival, koji zbog pandemije i epidemioloških mera, prošle godine jubilarni 10. festival nije održan. Takođe nije održan veliki broj projekata, promocija i koncerata koje naše udruženje organizuje i na kojima naši članovi nastupaju.
Usled prinudne pasivnosti sam URMUS doveden je do ruba egzistencije. Poštujući sve epidemiološke mere, pokušavamo da motivišemo i održimo naše članstvo kako bi sačuvali višegodišnje napore da rok scenu oživimo i vratimo sa margina. S tim u vezi, potrebno nam je pojašnjenje o najavljenoj finansijskoj pomoći kako bi preneli našem članstvu.

Ovim dopisom molimo i uključenje URMUS-a kao legitimnog predstavnika u proces rešavanja problema vezanih za muzičare i autore.

 

Dopis u potpunosti možete pročitati ispod.

Dopis Vladi Republike Srbije