Rekordna pomoć SOKOJa muzičkim stvaraocima

Sokoj odvojio 40 miliona fondu za kulturna davanja

SOKOJ – organizacija muzičkih autora Srbije

Rekordna pomoć SOKOJ-a muzičkim stvaraocima

 

SOKOJ, organizacija muzičkih autora Srbije koja se bavi zaštitom prava kompozitora, tekstopisaca i aranžera muzike svake godine odvoji veliki novčani iznos kao podstrek domaćim stvaraocima. Ove godine se u fondu za kulturna davanja nalazi najveći iznos do sada, preko 40 miliona dinara namenjen brojnim autorima muzike i festivalima za njihovu promociju. Prošle godine ovaj fond dodelio je 34 milona dinara za 155 projekata, što ga stavlja u red najozbiljnijih dobrotvora kreativnih stvaralaca Srbije poput fonda Ministarstva kulture.

Vlada Maričić, potpredsednik nadzornog odbora SOKOJ-a

U vreme kada je komercijalnost muzike poprilično dovedena u pitanje izlaženje CD izdanja kreativne muzike gotovo potpuno zavisi od fondova kulture među kojima je najistaknutiji SOKOJ. Treba istaći da se sredstva u tom fondu izdvajaju od ukupne naplate svih autora u Srbiji. Mi kao kompozitori svesni smo da ćemo najbolje sami sebi pomoći, dajući deo sopstvenih honorara za pomoć novim izdanjima kreativne muzike – kaže Vlada Maričić, potpredsednik nadzornog odbora Sokoja.

Beogradski autorski rok festival

Ovim fondom su do sada potpomognuti programi i akcije brojnih udruženja: Udruženja kompozitora Srbije, Udruženja rok muzičara Srbije, Udruženja džez, zabavne i rok muzike Srbije itd. Potom festivali: Mokranjčevi dani, Bunt, Beogradski autorski rok festival, Koma, Dečije beogradsko proleće, Džez festival u Valjevu i Nišu itd. Sredstvima fonda pomognuti su brojni stvaraoci etno I džez muzike. Mladi džez muzičari poput Save Miletića i Luke Ignjatovića potpomognuti sredstvima fonda vratili su se u Srbiju posle studija u inostranstvu da bi ovde nastavili svoj muzički rad.