OTKAZAN BARF10

Usled teške i nepredvidljive zdravstvene situacije u zemlji zbog posledica korona virusa otkazuje se održavanje BARF10.

Upravni odbor Udruženja rok muzučara Srbije, organizatora Beogradskog autorskog rok festivala, doneo je ovu nepopularnu i nadasve tešku odluku da se festival ove godine ne održi. Odluka je dugo odlagana, ali suočeni sa pogoršavanjem epidemiološke situacije te da bi se izbeglo ugrožavanje zdravlja svih učesnika festivala otkazivanje je bilo neizbežno. 

Ovo je trebalo da bude jubilarno deseto izdanje festivala. Udruženje rok muzičara Srbije osnovano je 2009. godine, kada je stanje na muzičkoj sceni bilo krajnje alarmantno. U medijima je postojalo samo nekoliko emisija afirmativnog tipa za domaći rok. Po beogradskim rok klubovima sviraju se uglavnom obrade uz vrlo malo nove autorske muzike.
Sada se suočavamo sa novim problemima – otkazivanjem koncerata, ograničavanja slobode kretanja… Muzička industrija je u kolapsu. Zbog svega ovoga je potrebno da budemo istrajni i da prebrodimo ove olujne vetrove koje nam je doneo Covid-19. Zato svi moramo dati svoj doprinos i pre svega odgovorno se ponašati.

 

URMUS je 2011. godine pokrenuo prvi Beogradski autorski rok festival – BARF kako bi na najbolji mogući način pomogao mladim autorima da se predstave što širem auditorijumu. Značaj ovog projekta prepoznali su SOKOJ i Dom omladine Beograda koji su pokrovitelji ovog festivala od samog početka, a

kasnije se pridružuju Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Organizacija PI i OFPS. Za sve ove godine na BARF se prijavilo više od 500 autorskih bendova od kojih je 92 nastupilo na finalnim večerima, a pobednici festivala po glasovima žirija i publike su novčano nagrađeni.