Djura i Mornari

Djura i Mornari

Grupa Djura i Mornari već duže vreme uspešno postoji na našoj muzičkoj sceni.

U svetu je ekspanzija “World Music” latino zvuka, kao i veselih mediteranskih pesama, a Djura i Mornari, se takvim zvukom bave već više od dvadeset godina, a uz celu priču se odlično uklapa i urbana beogradska poezija Vladimira Djurića-Đure tj. Djure Mornara.

Osamdesetih godina Vladimir Djurić-Djura bio je frontmen benda “Heroji” koji je bio popularan u celoj eks Jugoslaviji. Bend je nastao 1984. godine kao pozorišni projekat Vladimira Đurića-Đure koji je u prvu postavu okupio kolege muzičare i glumce, a prvi hit “Noću haramo” bio je na vrhu svih demo top lista 1985 godine.

Prvi singl “Macho tip”, objavljen je kao video spot 1986. godine, a za njim sledi singl “Bilder” 1987. godine (PGP). Godinu dana kasnije bendu se pridružuje reditelj Milutin Petrović, i tada snimaju svoj čuveni singl “Kiza rok”(PGP).

Art akcija “Hiljadu omota” za singl “Kiza rok” urađena je u jesen 1987. godine. Svaki omot singlice je unikatan, jer je naslikan na hepening žurci “Heroja” u Beogradjanci, na kom su poznate ličnosti crtale omote. Prodajna izložba omota sa singlom, održana je u “Srećnoj novoj galeriji” SKC-a.

Godine 1988. Heroji snimaju album “88” (PGP) sa hitom “Zgromiću te ja” i aktivno rade godinu dana u sastavu Vladimir Đurić-Đura (pevač), Milutin Petrović (pevač), Vladan Aćimović Aćim (gitarista), Miša Savić (klavijaturista), Rade Bulatović-Čeja (bas) i Ivica Vdović-Vd (bubnjevi). Najveće nastupe bend je imao u beogradskom “SKC-u” i na trgu u Podgorici. Posle smrti legendarnog novotalasnog bubnjara Ivice Vdovića-Vda, bend prestaje sa radom.

Početkom devedesetih Djura je radio samostalni projekat “Beogradske maštarije”, na kom su mu pomogli Mladen Arsenijević-Arsa i Vladan Aćimović-Aćim. Album je izdala kuća “L.V.O. Records” 1994. godine. U pitanju je bila autorska muzika za dokumentarni film u produkciji “Art kanala” prikazan na RTS-u 1994. godine u režiji Dušana Varde.

Djura i Mornari

Vladimir Đurić Đura je sledeće, 1995. godine formirao bend “Djura i Mornari”.

U prvoj postavi u bendu su svirali Mladen Arsenijević-Arsa (gitare), Radovan Popović (saksofon), Goran Rakočević Kiki (bas), Ratko Ljubičić Rale (bubnjevi) i specijalni gost na harmonici Miško Plavi. Bend “Djura i Mornari” snimio je u pomenutoj postavi dva albuma “Mediteran” i “Tropikalizam”. Muzika sa albuma “Mediteran” 1997. godine, izdat za “PGP RTS” korišćena je u radio drami “Balada o unutrašnjem moru”, Radio Beograda.

Uz album “Tropikalizam” iz 2000. godine u izdanju slovenačkog “Biveco records” stvoren je svojevrsni novi umetničko avangardni pokret, koji je uključivao konceptualne art nastupe u klubovima (klub BUS i klub FEST), pozorišne koncert performanse (Barutana i Dom Omladine Beograda), “Malu knjigu tropikalizma” sa manifestom pokreta na četiri jezika, ali i nevladinu organizaciju “Ecologia Urbana” koja se bavila održivim razvojem i zastitom životne sredine. “Tropikalizam” je imao svoj radijski šou program “Pučina” koji se emitovao na radio Indexu. Snimljen je i istoimeni TV šou prikazan na RTS-u 2001. godine, kao i humoristički tropikalistički serijali “Leto u El Ranču” i “Zima u selu Zavlaka” (2003, RTS).

Bend “Djura i Mornari”, nastupao je vrlo uspešno na brojnim koncertima u Srbiji, kao i na festivalima: “West Ritam Festivalu” 1999. u Beogradskom Sava centru (isto veče kada je svirao i bend “Kubanizmo” sa Kube), Zrenjaninskim danima Piva 2003. godine, “Beer Festu” 2007. godine u Beogradu, te kao predgrupa zagrebačkom bendu “Kubizmo” na “Alter glob festu” 2007. godine u beogradskom SKC-u. Napravili su himnu beogradskog maratona “Trči, trči ,Beograde” i nastupili na manifestaciji “Maraton nad Beogradom” 2003. godine.

U novoj postavi benda od 2007. godine, bili su Milan Milosavljević Burda (klavijature), Zoran Anić- Kiza (gitara), Ivica Duvnjak (gitara), Dušan Milovanić-Dule (harmonika) i Dušan Savić-Dule (djembe). Sa Milanom Burdom kao producentom i aranžerom, Djura je snimio album “Letnja terasa” u studiju “Pink” za “City records”.

Bend je snimio i kompilaciju “Hitovi” 2010. godine za “City records”.

Od 2011. godine u postavi su Boris Djurić (bas),  Radivoje-Rale Bojanovski (gitara), Dejan Resanović-Deki (harmonika) i Nikola Djokić (bubnjevi). Kao specijalni gosti sa bendom nastupaju i: Srdjan Tanasković-Srki (klavijature) i Miloš Djurić-Vudi (timbalesi). Djura sa svojim Mornarima, neprekidno nastupa po raznim klubovima u Beogradu i širom Srbije, više od dvadeset godina. Najvažniji beogradski klubovi za njihovu karijeru su bili u Beogradu: “Klub Duško Radović”, “Regata”, “Stupica”, “Vilenjak”, “Sinagoga”, “Tramvaj”, “Fest”, “Bus”, “Klub 42”, “Kafe Cuba”, “Klub SKC”, “Plato”, “Blue  Moon”, “Gun klub”, “La Folie”, “URMUS”, “Margaritas” i u Novom Sadu: “Crni Bik”, “Hedonist” i “Trema”. Nastupali su i na: beogradskom “Beer Festu”, “Danu otvorenog srca”, “Biciklijadi”, “Organic Fest-u”, “Fish Fest-u”, “Karnevalu brodova”. Širom Srbije nastupaju na “Festivalu vina” i EXIT festivalu u Novom Sadu, “Livada festu” na Zlatiboru, “Plato Fest” u Vrnjačkoj Banji, “Monument Fest” u Velikoj Plani, KCK Open live, u Kruševcu, “Fudbal fest” u Inđiji, “Smederevo fest”…

Linkovi:

Kontakt & Booking

Kontakt, booking za nastupe ili sve dodatne informacije koje Vas zanimaju, a vezane su za grupu Djura i Mornari